ORTESSIA

ORTESSIA

Who's Online

Έχουμε 24 επισκέπτες online

Στατιστικά

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1034356

Facebook button

Η Μεγάλη Αρκούδα PDF Εκτύπωση E-mail
Πρωτότυπη έρευνα - Ειρήνη Λεονάρδου
Συντάχθηκε απο τον/την Ειρήνη Λεονάρδου   
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 19:00

 

Παίρνουμε σαν αφορμή για έρευνα κάποια στοιχεία από την ελληνική μυθολογία που, όμως, μπορεί να μας ξαφνιάσουν αν τα εξετάσουμε υπό το πρίσμα μιας ειδικής γωνίας.

 

Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη.
Δώσε της κλώτσο να γυρίσει
παραμύθι ν' αρχινίσει...


Μια φορά λοιπόν κι ένα καιρό, γεννήθηκε ένα αρσενικό μωρό που βάσταγε από θεϊκή γενιά. Όμως αυτή του η καταγωγή ήταν που το έβαλε σε μπελάδες. Η μάνα του προκειμένου να του γλιτώσει τη ζωή από τον θεοφάγο πατέρα του, αναγκάστηκε να το αποχωριστεί. Έτσι, ορφανό αλλά όχι και μονάχο, μεγάλωσε στη σπηλιά ενός βουνού παρέα με μια σουρομένη σκύλα και την αδερφή της. Είχανε και μια κατσίκα.
Εν πάση περιπτώσει δεν περνούσε κι άσχημα, ούτε και πεινούσε αφού εκτός από την κατσικούλα, εφτά αγριοπερίστερα είχαν αναλάβει την διατροφή του με θεϊκή αμβροσία. Έτσι λοιπόν, όταν κι αυτός μεγάλωσε και πήρε δικαιωματικά το θρόνο από τον κανίβαλο πατέρα του, δεν ξέχασε τις τροφούς του, ούτε την αγαπημένη του σκυλίτσα που αν και σουρομένη τον φύλαγε όλα αυτά τα χρόνια. Γεμάτος ευγνωμοσύνη τις χάρισε τον ουρανό με τ' άστρα.

 

 

Τον πιτσιρικά τον έλεγαν Δία, τις τροφούς Πλειάδες και η σκυλίτσα δεν ήταν άλλη από την νύμφη Κυνόσουρα. Αυτήν την τελευταία την μεταμόρφωσε στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Τον αστερισμό που μοιάζει με άμαξα ή μ' ένα κλειστό κιβώτιο και άλλωστε Άρκ σημαίνει κιβωτός. Και ως γνωστόν σε κιβωτό, εκείνη της Διαθήκης φυλάσσονταν η θεϊκή ενέργεια. Αλλά και ο Δίας θεός ήτανε. Ενέργεια δηλαδή, που χρειαζόταν φύλαξη, μην πέσει σε λάθος χέρια. Όμως εκείνη η αξιαγάπητη σκυλίτσα μήπως τελικά δεν ήταν σουρομένη; Μήπως απλά το όνομα της υπονοεί την ουρά κάποιου σκύλου που κι αυτός με τη σειρά του παραπέμπει στον αστερισμό του Κυνός-Σείριου; Γιατί κατ' αυτόν τον συνειρμό η ουρά του σκύλου-Σείριου μπορεί κάλλιστα (!) να αντιπροσωπεύει μια ενεργειακή ακτίνα που συνέδεε την ενέργεια-Σείριος με την ενέργεια-Δίας. Όσο για το θαυμαστικό στο κάλλιστα, είναι γιατί η λέξη αποτελεί μια καλή σύνδεση με όσα ακολουθούν, παραπέμποντας στην Καλλιστώ. Την νύμφη που η Ήρα από τη ζήλια της, είχε μεταμορφώσει σε αρκούδα, αλλά ο Δίας για να εξιλεωθεί την καταστέρισε στον αστερισμό, τι άλλο, της Μεγάλης Άρκτου!

 

Να λοιπόν που αυτή η κόκκινη κλωστή τυλίχτηκε κουβάρι και μας μπέρδεψε και γυρνώντας από δω και από κει ξαναγυρίσαμε στη Μεγάλη Αρκούδα. Τώρα θα μου πείτε ναι, είναι κοινό στοιχείο στους δυο μύθους και λοιπόν;
Λοιπόν, δεν ξέρω τι ήθελε να πει ο μυθοπλάστης ώρα του καλή, αλλά υπάρχουν και άλλα κοινά στοιχεία, όπως: Η Καλλιστώ ήταν η μοναχοκόρη του Λυκάωνα και είχε 50 αδερφούς. Αριθμός που παραπέμπει στα 50 χρόνια της διάρκειας της περιστροφής του συνοδού του Σείριου. Ακόμη, από την ένωση του Δία με την Καλλιστώ γεννήθηκε ο Αρκάδας τον οποίο ο παππούς Λυκάων, προκειμένου να εκδικηθεί τον Δία για τη αποπλάνηση της μονάκριβής του, τον διαμέλισε, τον έψησε και κάλεσε το Δία να του κάνει το τραπέζι. Να λοιπόν που ο γιος που δεν φαγώθηκε από τον πατέρα του προσκαλείτε να φάει το γιο του!
 Όμως για άλλη μια φορά αποτρέπεται το γεγονός όταν ο Δίας καταλαβαίνει τη δολιότητα του Λυκάωνα και τον μεταμορφώνει σε λύκο.
Ωστόσο ο Λυκάωνας πριν γίνουν όλα αυτά, είχε προλάβει να χτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη, την Λυκόσουρα, όπου καθιέρωσε τη λατρεία του Λύκαιου Δία και τους αγώνες, τα Λύκαια. Μάλλον κάποιο προαίσθημα θα είχε!

 

Και για να ανακεφαλαιώσουμε: έχουμε δυο γιους που παραλίγο να φαγωθούν από τους πατεράδες τους, δυο κουνιστές ουρίτσες (μιας σκύλας και μιας λύκαινας), δυο -τουλάχιστον- βουνά, 50 αδερφούς και τον αδερφό του Σείριου να κάνει κύκλους και εν μέσω αυτών και πολλών άλλων γεγονότων δυο υποψηφιότητες για την Μεγάλη Άρκτο! Που, παρεμπιπτόντως, έχει επτά αστέρια όσες και οι Πλειάδες.
Ε, και; Θα μου πείτε.
Ε, να... το παραμύθι θα μπορούσε να αρχίζει και κάπως έτσι:

 

Άλικη "κλωστή" Δικτυωμένη
στους Ανέμους τυλιγμένη
Δώσε της κβάντουμ να γυρίσει
παρα-Μύθι ν' αρχινίσει...

 


ΥΓ 1) Χαριτωμένα Ζωάκια οι Αρκουδίτσες... Τι ιδιότητα λέτε να έχουν;
ΥΓ 2) Ακούστε κι αυτό: Το Κέρας της Αμάλθειας (η κατσικούλα που λέγαμε;) βρέθηκε σε Πτολεμαϊκό νόμισμα να εικονίζεται μαζί με το άστρο του Σείριου! Και επίσης: η λέξη -κεραία- ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική ...κέρας!
ΥΓ 3) Εκείνα τα βουνά, Βουνά... Βουνό... Α ναι! θυμήθηκα! Πρέπει να ξεσκονίσω εκείνο το ράφι με τα παλιά περιοδικά...

 

Ειρήνη Λεονάρδου ©