ORTESSIA

ORTESSIA

Who's Online

Έχουμε 8 επισκέπτες online

Στατιστικά

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1076597

Facebook button

Ιδιαίτεροι Καλλιτέχνες
Μουσικές Προτάσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Τέχνη - Ιδιαίτεροι Καλλιτέχνες
Συντάχθηκε απο τον/την Spacemen 3   
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 16:06


Μουσικές που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε... Enjoy!

vampire-weekend

1. VAMPIRE WEEKEND - "Modern Vampires Of The City"

Ο κόσμος των Vampire Weeekend ως ένας πολύ ιδιαίτερος αγώνας υπό τη συνοδεία του θεϊκού στοιχείου. Ένα μονοπάτι απενοχοποίησης και απομυθοποίησης μέσα από την πληγωμένη ευαισθησία. Η μουσική ως πράξη ωρίμανσης.

mbv 

2. MY BLOODY VALENTINE - "mbv"

Το ταξίδι με τους My Bloody Valentine μπορεί να ιδωθεί και ως ταξίδι «ταχύτητας» με περιορισμένους σταθμούς... Ο μητροπολιτικός θόρυβος ως συνθήκη για την κρυφή αρμονία και η μουσική ως πράξη χαοτικής μετάλλαξης.

 julia-holter

3. JULIA HOLTER - "Loud City Song"

Στο σύμπαν της Julia Ηolter η πειραματική οδός είναι ο κανόνας που συγκερνά τις πιο άγνωστες πτυχές της γυναικείας ποιότητας/θεότητας σε δυναμική αλληλεπίδραση με τ’ ανεξερεύνητα μονοπάτια του νου. Η μουσική ως βελούδινη ευφυΐα.

juliana-barwick

4. JULIANNA BARWICK - "Nepenthe"

Σε παραδιπλανό σταυροδρόμι η Julianna Barwick μας εισάγει στον κόσμο των ψιθύρων και των αερικών που χορεύουν κάπου εκεί στις παρυφές της πραγματικότητας, έτοιμα να εισβάλουν δυναμικά στο προσκήνιο διώχνοντας τον πόνο και την θλίψη. Η μουσική ως προ-πομπός.

foxygen

5. FOXYGEN - "We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic"

Όλα όσα θα μπορούσε να συμβούν όταν μερικά ανεξέλεγκτα παιδιά παίζουν με παλιά εξαρτήματα από τα παιχνίδια των μπαμπάδων και των παππούδων, συμπυκνώνονται γύρω από το ανεπανάληπτο μωσαϊκό των Foxygen. Η μουσική ως παιδικό «εργαστήριο».

 
Η υπέροχη κυρία Leonora Carrington PDF Εκτύπωση E-mail
Τέχνη - Ιδιαίτεροι Καλλιτέχνες
Συντάχθηκε απο τον/την Spacemen 3   
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013 15:53

carrington01

Η Leonora Carrington, η διασημότερη ίσως σουρεαλίστρια του 20ου αιώνα, γεννήθηκε το 1917 στο Chorley της βορειοδυτικής Αγγλίας. Τα πρώτα της βήματα στην ζωγραφική τα έκανε στη Φλωρεντία δίπλα σε ειδικούς της Ιταλικής αναγέννησης, οι οποίοι και την επηρέασαν στη μετέπειτα δουλειά της.

Συνέχισε τις σπουδές στη σχολή καλών τεχνών στο Chelsea, πίσω στην Αγγλία, όπου είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διάσημους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Max Ernst o οποίος και υπήρξε σύντροφος της για ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της.

leonoracat    leonora02

Αργότερα στο Παρίσι, δίπλα στην αφρόκρεμα των σουρεαλιστών καλλιτεχνών όπως οι Buñuel, Dalí, Man Ray, Miró, Picasso, Breton κ.α. συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις μαζί με άλλες γυναίκες όπως η Méret Oppenheim, Eileen Agar, Remedios Varo κ.α.

Το 1947 στη Νέα Υόρκη είχε την πρώτη της ατομική έκθεση και μέχρι τη δεκαετία του '60, η φήμη της είχε πια ήδη εδραιωθεί στην Ευρώπη και το Μεξικό, όπου εκεί έζησε το δεύτερο μεγάλο μέρος της ζωή της.

carrington05

Μερικά από τα σπουδαία της ζωγραφικά έργα είναι τα "And then We Saw the Daughter of the Minotaur", "Self-Portrait", "Temple of the Word", "Labyrinth", "Sidhe the White People of the Tuatha de Danaan", "Les distractions de Dagobert", "Semaine", "The Giantess", "Adieu Ammenotep", "The Burning of Giordano Bruno", "Peackocks of Chen" και πολλά άλλα.

carrington07

Ως πολυπράγμων προσωπικότητα, εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, τη σκηνογραφία αλλά και τη συγγραφή βιβλίων, με πιο γνωστά τα "The Hearing Trumpet", "The Seventh Horse and Other Tales", "The House of Fear", "The Oval Lady: Surreal Stories".

Πέθανε μόλις 2 χρόνια πριν, το Μάη του 2011, σε ηλικία 96 ετών αφήνοντας μια πολύ ιδιαίτερη κληρονομιά τόσο στους δικούς της ανθρώπους όσο και στο καλλιτεχνικό στίγμα του περασμένου αιώνα.

carrington09

Πέρα όμως από τη συνοπτική βιογραφία και το καλλιτεχνικό προφίλ, τι το ιδιαίτερο μπορεί να υπάρχει σε μια σουρεαλίστρια που είχε την ευτυχία να δημιουργεί από τις γόνιμες εποχές πριν και μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, έως και μέχρι τα πρόσφατα χρόνια;

carrington14

Περισσότερα...
 
Joanna Newsom PDF Εκτύπωση E-mail
Τέχνη - Ιδιαίτεροι Καλλιτέχνες
Συντάχθηκε απο τον/την Spacemen 3   
Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012 21:19


Η Joanna Newsom κατάγεται από την μικρή πόλη Nevada της California των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι μια αναγνωρισμένη ταλαντούχα αρπίστρια και πιανίστρια που γράφει και τραγουδά τα δικά της μουσικά κομμάτια.

Μεγαλωμένη σε κλειστό περιβάλλον που απέφευγε την τριβή με την γνώριμη πραγματικότητα της τηλεόρασης, των θεαμάτων και της βίας, έδειξε την κλίση της στη μουσική από πολύ μικρή ηλικία και ιδιαίτερα στην άρπα.

Ήδη στην ηλικία των 20 ετών ηχογράφησε τα δύο πρώτα της ανεπίσημα EPs ενώ μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τρία albums (“The Milk-Eyed Mender”, “Ys”, “Have One on Me”), ένα επίσημο EP και δύο singles.

H μουσική της έχει δεχτεί επιρροές από την παλιά folk και τη σύγχρονη ψυχεδελική εκδοχή της, τις μπαλάντες, στοιχεία avant-garde, μπαρόκ και πολύρυθμων, τζαζ και μπλουζ, χωρίς όμως να ανήκει κάπου συγκεκριμένα. Είναι μεταβλητή με εναλλασσόμενες φόρμες και πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί από από μόνη της «σχολή».

Οι στίχοι της μιλούν για τον έρωτα, τον θάνατο, την τραγωδία της απώλειας, την εύθραυστη αθωότητα, την φαντασία και την ονειρική περιπλάνηση.

Περισσότερα...
 
CocoRosie PDF Εκτύπωση E-mail
Τέχνη - Ιδιαίτεροι Καλλιτέχνες
Συντάχθηκε απο τον/την Spacemen 3   
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 16:33

cocorosie01


Ζούμε σε μια απέραντη θάλασσα ήχων και μουσικών. Ανέκαθεν ζούσαμε σε μια τέτοια θάλασσα, μόνο που τώρα -με τη χρήση του διαδικτύου- έχουμε το προνόμιο να μπορούμε ν' ακούμε τις πιο μακρινές, τις πιο περίεργες, προσιτές κι απρόσιτες μουσικές.

Μέσα σε αυτή την απέραντη θάλασσα και μακριά από το θόρυβο, τις "κηλίδες" και τις λογής "σούπες" που λιμνάζουν στους κοντινούς κόλπους, πέρα και μακριά από την υποτροπή του "πολιτισμένου" κόσμου, συναντούμε ηχητικά ρεύματα που παραπέμπουν σε αρχέγονες μνήμες και ξεχασμένους κόσμους.

Τότε που τα παιδιά του μαγεμένου δάσους, ο κόσμος των ξωτικών, των στοιχειών και του αλλόκοσμου μοιράζονταν το ίδιο πρωταρχικό γόνιμο περιβάλλον.

Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες όντας κάτω από την ίδια παρόρμηση να επανασυνδεθούν με το "χαμένο" αυτό κρίκο, και πειραματιζόμενοι με σύγχρονους ήχους πλάι στους παλιούς, δημιουργούν συνθέσεις που, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα.

Σε ένα τέτοιο είδος μουσικής σύνθεσης που αποτελείται από στοιχεία avant garde, baroque pop, pagan, hip-hop, psyhedelic folk κλπ. και που άτυπα ονομάστηκε "freak folk", εντάσσεται και το ακόλουθο σχήμα.

Αλήθεια όμως, τι είναι ένα "φρικιό", αν όχι οι παραμορφωμένες όψεις που ο ίδιος ο "πολιτισμός" δημιούργησε, στην προσπάθειά του να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τους πραγματικά ιδιαίτερους ανθρώπους;

Το όλο εγχείρημα ιδίων και παρόμοιων μουσικών πειραματισμών δεν είναι άλλο από το να επανατοποθετήσει την παραφωνία μέσα στη μελωδία και να εξαγνίσει την παραμόρφωση μέσω της επανασύνδεσης με το πρωταρχικό περιβάλλον πλούτου, ομορφιάς και φυσικά μαγείας.

cocorosie02

Περισσότερα...